Σαν τόπος συνάντησης μουσικών απο διάφορα σημεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού  λειτουργεί κάθε Ιούλιο τα τελευταία χρόνια το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα. Νέοι συνθέτες, οι περισσότεροι κάτω των 25 ετών, συνεργάζονται με αντίστοιχης ηλικίας νεαρούς ερμηνευτές, για την δημιουργία μουσικής,  που  εστιάζει στον πειραματισμό και την ανακάλυψη νέων προσωπικών δρόμων μέσα στο χώρο της μουσικής πρωτοπορείας. Συγχρόνως, καθ’όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, μεγαλύτεροι σε ηλικία και εμπειρία συνθέτες, κάνουν ολιγόωρες παρουσιάσεις της δουλειάς τους, που πιθανόν να χρησιμεύει και σαν σημείο εκκίνησης για  τους νεότερους.
 
     
 
Oι συμμετέχοντες, κουβαλώντας πληθώρα μουσικών οργάνων,  καταφθάνουν  στο νησί, εγκαταθίστανται σε έναν ένα πολύ λιτό (θυμίζει κάμπινγκ)  ανεξάρτητο χώρο έξω από το μοναστήρι, το οποίο απέχει γύρω στα 10 χιλιόμετρα από τους κοντινότερους οικισμούς, και συνεργάζονται  για περίπου 10 ημέρες. Κάθε συνθέτης πρέπει σε τρείς μόνο μέρες να ολοκληρώσει μια σύνθεση σε συνεργασία με τους ερμηνευτές, οι οποίοι είναι κυρίως εκτελεστές οργάνων αλλά και  από τον χώρο του χορού, του θεάτρου, της ηλεκτρονικής μουσικής και του video. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για τρία συνολικά τριήμερα, με διαφορετικές ομάδες εργασίας κάθε φορά και με παρουσίαση των συνθέσεων στο τέλος κάθε τριημέρου.
 
 
Παράλληλα, για τους εκτελεστές, εκτός απο την συνεργασία τους με τους συνθέτες, υπάρχουν και ομάδες αυτοσχεδιασμού. Μέρος  της αξιοσημίωτης σε χρόνο και ποιότητα παραγωγής,  παρουσιάζεται στη τελική συναυλία, που γίνεται στο ανοιχτό θέατρο του Πολυχώρου Ζείδωρος στο Καψάλι Κυθήρων. Οι συμμετέχοντες έρχονται με δική τους ευθύνη όσον αφορά την ασφάλειά τους, την  διατροφή τους και την μετακίνηση. Τους παρέχονται κρεβάτια και στρώματα (πέντε σε κάθε κελί) καθώς και εξοπλισμός κάμπινγκ για μαγείρεμα. Εκτός των προκαθορισμένων ωρών εργασίας μπορούν να διαθέσουν τον χρόνο τους όπως επιθυμούν για εργασία, φαγητό, για μπάνιο ή για ξεκούραση.
 
         
 
 
Το Μουσικό Εργαστήριο Κυθήρων είναι μία μη κερδοσκοπική δραστηριότητα, χωρίς οικονομική στήριξη που γίνεται δυνατή, χάρη στην παραχώρηση των κελιών, από την Μητρόπολη Κυθήρων, την Εγχώριο Περουσία και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του μοναστηριού. Η πρωτοβουλία για το ξεκίνημα της οργάνωσης αυτού του εργαστηρίου ανήκει στον Κυθήριο συνθέτη Παναγιώτη Λευθέρη και στην συνθέτρια-δεξιοτέχνη στο ούτι Βικτωρία Τάσκου. Η φλαουτίστρια Σταυρούλα Παυλίκου ανέλαβε την οργάνωση του εργαστηρίου του 2006, ενώ σημαντικό οργανωτικό ρόλο έχουν παίξει επίσης η συνθέτρια Φανή Κοσώνα και η πιανίστρια Δάφνη Σοφοκλέους.