2o Μουσικό Εργαστήριο Κυθήρων          11-20 Ιουλίου 2005  
     
 

Πραγματοποιήθηκε και φέτος το Καλοκαίρι για δεύτερη συνεχή χρονιά,το Μουσικό Εργαστήριο Κυθήρων στα εξωτερικά κελιά του μοναστηριού της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας. Η πρωτοβουλία της οργάνωσης αυτού του εργαστηρίου ανήκει στον Κυθήριο συνθέτη Παναγιώτη Λευθέρη και στην συνθέτρια-δεξιοτέχνη στο ούτι Βικτωρία Τάσκου. Το Μουσικό Εργαστήριο Κυθήρων είναι μία μη κερδοσκοπική δραστηριότητα,χωρίς οικονομική στήριξη που γίνεται δυνατή, χάρη στην παραχώρηση των κελιών, άπο την Μητρόπολη Κυθήρων, την Εγχώριο Περουσία και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του μοναστηριού. Εδώ θέλουμε να τονίσουμε την σημασία τέτοιου είδους προσφορών στον πολιτισμό μας σε εποχές ισχνών αγγελάδων για οτιδήποτε μη εμπορικό και μη «τηλεοπτικό».           

Εξαιρετικά ταλαντούχοι νέοι, άπο όλη την Ελλάδα, δημιουργοί και εκτελεστές σύγχρονης, έντεχνης πειραματικής μουσικής αλλα και άτομα απο τον χώρο του χορού του θεάτρου και των εικαστικών ,συνεργάζονται για τη  δημιουργία νέων ήχων, εικόνων και αισθητικών ιδεών για δέκα ημέρες κάθε Ιούλιο. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας φέτος παρουσιάστηκε σε δύο επιτυχημένες συναυλίες, η μία στις 20 Ιουλίου στον Πολυχώρο «Ζείδωρος» στο Καψάλι και η άλλη στις 27 Νοεμβρίου στον χώρο τέχνης «Κρατήρας» στην Αθήνα οπου την οργάνωση ανέλαβε η φλαουτίστρια Σταυρούλα Παυλίκου. Θα ακολουθήσουν και άλλες παρουσιάσεις στην Θεσσαλονίκη και στην Καλαμάτα καθώς και η δημιουργία μόνιμου μουσικού συνόλου απο μέλη του εργαστηρίου.           

Το εργαστήριο μεταξύ άλλων καλεί και προσωπικότητες της τέχνης για ολιγόωρες παρουσιάσεις. Φέτος καλεσμένος ήταν ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Γιώργος Χατζηνίκος οπου χάρισε στους συμμετέχοντες μια μοναδική βραδυά μιλώντας και ερμηνεύοντας  στο πιάνο έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών του εικοστού αιώνα. Επίσης καλεσμένοι  ήταν, και έδωσαν διαλέξεις ο  συνθέτης Στάθης Γυφτάκης, διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, η Σοφία Καρακάντζα, σκηνοθέτης, διδάσκων στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο κουρδος δεξιοτέχνης στο σάζι Τσίκο Τούρκογλου και η γαλλίδα κινησιολόγος Τερέζ βαν Νταμ, δημιουργός της ομάδας χορευτικού αυτοσχεδιασμού Ex Nihilo.

 
     
          Συμμετέχοντες (αλφαβητικά):      
 

Ειρήνη Αμανατιάδου, κλαρινέτο

Κάτια Ανδριανάκου, φλάουτο

Παναγιώτης Ασημακόπουλος, σύνθεση

Ιουλία Βαγενά, πιάνο

Anna Boehmig, γαλλικό κόρνο, κόρνο των Άλπεων

Κοσμάς Γιαννουτάκης, σύνθεση

Θανάσης Δεληγιάννης, σύνθεση

Μανώλης Ευστρατιάδης, μπάσος, performer

Γιάννης Ζαρίας, βιολί

Παναγιώτης Ζαχαράκης, φλάουτο

Θέλμα Ζαχαριάκη, κιθάρα

Αγγελίνα Καρτσάκη, βιολί

Νίκος Καρύδης, σύνθεση

Αλέξανδρος Κασαρτζής, τσέλο

Ελισάβετ  Κοκκορέλη, χορός

Δημήτρης Κούρτης, σύνθεση

Κώστας Κωσταντόπουλος, κρουστά

Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, φλάουτο

Νάσα Λεοντιάδου, σαξόφωνο

Αντριάννα Μίνου, σύνθεση

Σοφία Μπαλτατζή, βιολί

Τάσος Μπαμπατζιάς, χορός

Διονύσης Μπουκουβάλας, σύνθεση

Κλειώ Παπαχατζάκη, πιάνο

Σταυρούλα Παυλίκου, φλάουτο

Διονύσης Σιδηροκαστρίτης, video

Δάφνη Σοφοκλέους, σύνθεση

Νίκος Σταυλάς, πιάνο

Βικτωρία Τάσκου, σύνθεση

Ελίνα Τζαβάρα, χορός

Βαγγέλης  Τσαπρούνης, χορός

Άντα Τσετσώνη, κλαρινέτο

Μπάμπης Τσινικοσμάογλου, σύνθεση