Ο Παναγιώτης Λευθέρης (Catelouso) (Πειραιάς 1966) έχει κάνει σπουδές  πιάνου  με τον Γιάννη Tζόνκερ  και αρμονίας με τον Γιώργο Zερβό καθώς και Aνώτερων θεωρητικών  με τον Iωσήφ Παπαδάτο και τον Παναγιώτη Aδάμ.  Έκανε πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές  σύνθεσης στη  Bασιλική Mουσική Aκαδημία  τής Xάγης με τους Luis Andriessen, Gilius van Bergeijk, Clarence Barlow, Diderik Wagenaar και Martijn Padding.

Έχει γράψει μουσική δωματίου καθώς και τραγούδια πάνω σε στίχους Κυθήριων ποιητών, κάποια απο τα οποία, έχει ηχογραφήσει και εκδώσει σε 2 CD, τις συλλογές “ Σύναξις” (Σείριος 2007) και “Το Τραγούδι των Σειρήνων” (Kytheriosmusic 2009) . Υπήρξε συνδιοργανωτής του Μουσικού Εργαστηρίου Κυθήρων, όπου για τρία συνεχόμενα καλοκαίρια (2004-2006) συγκέντρωνε αξιόλογους νέους δημιουργούς και εκτελεστές. Ζει μόνιμα και δραστηριοποιείται στα Κύθηρα όπου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του σωματείου «Φιλαρμονική Ποταμού».

 

“Catelouso” (“Κατελούζος”) είναι το ψευδώνυμο του συνθέτη Παναγιώτη Λευθέρη με το οποίο  υπογράφει τα δύο “κυθηραϊκά” projects, την “Σύναξη” και  “το Τραγούδι των Σειρήνων” που φτιάχτηκαν  για να τιμήσουν την φύση,  την ιστορία και τους ανθρώπους του νησιού, εκφράζοντας  συναισθήματα και μνήμες του παρελθόντος . Στόχος του συνθέτη ήταν να μοιραστεί αυτά τα συναισθήματα με τους φίλους και πατριώτες του. “Κατελούζος” είναι και το οικογενειακό του παρωνύμιο στα Κύθηρα απο την εποχή της ενετοκρατίας απο την  οποία προέρχεται και η ρίζα του ονόματος (Gatteluso).